Hjem Om Jobb Kontakt

Ovnen vår

Vår vedfyrte steinovn

Vår steinovn (It.: ”Forno a legna”) er bygget i Firenze og montert hos oss av dyktige lokale murere. Vi fyrer bare med bøk i vår steinovn. Ovnen er godt egnet til baking, steking og grilling – ikke bare til pizzabaking. Prøv våre steinovnsbakte brød! Masse smak og god holdbarhet gjør dem verd pengene.

Historien om steinovner og pizza

Vedfyrte steinovner har vært i bruk igjennom hele antikken. Utgravinger fra Pompeii viser fantastiske brød med bakerens symbol gravert inn i brødet. Det dukker opp beskrivelser av flate brød bakt på stein og drysset med olivenolje og urter helt tilbake til ca 200 år før Kristus. Ordet ”pizza” dukker først opp i en Italiensk kokebok i år 997. Tomaten kom ikke til Europa før på 16-hundretallet og ordet ”pizzaiolo” finner man først skrevet på 17-hundretallet. Alt tyder på at Napoli var først ute med pizzen selv om enkelte tror at det var Venezianerne som var opphavsmennene. I dag er det ingen vedfyrte steinovner igjen i Venezia ettersom de ble litt lei av at byen brant opp hele tiden …

Tidlig på 18-hundretallet begynte pizzeriaene å dukke opp i Napoli og den første kjente pizzeriaen åpnet i 1830. Pizza Napoletana er i EU beskyttet med tittelen ”Traditional Speciality Guarranteed”.

Ovnens egenskaper

Årsakene til at pizza smaker så mye bedre når den er bakt i en vedfyrt steinovn er mange. Temperaturen blir veldig høy (opp mot 500 grader). Den lille åpningen drar inn luft som trekker over pizzaen og tilfører den noe fuktighet. Inne i ovnen skapes det en slags ”konveksjonsvarme” – også kaldt ”varmluftseffekt”. I tillegg er steinen i bunnen veldig veldig varm slik at pizzaen også får kraftig undervarme. Som om ikke det var nok så genereres det også strålevarme ovenfra og ned på pizzaen ettersom bålet som brenner der inne stråler varme opp som blir reflektert ned på grunn av ovnens ovale fasong.

Pizzanavnene

Dronning MargheritaMargherita har fått sitt navn fra Dronning Margherita sitt besøk i Napoli i 1889. Den ble komponert spesielt til henne, med alle fargene i det Italienske flagget representert: rød tomatsaus, hvit mozzarella og grønne basillikumblader.

Quattro Stagione betyr rett og slett ”fire årstider” og inneholder ingredienser fra høst, vinter, vår og sommer. Foruten ost og tomat inneholder pizzaen artisjokkhjerter (vår), oliven (vinter), sopp (høst) og kokt skinke (sommer)

Quattro Formaggio betyr ”fire oster” og det diskuteres kraftig rundt hvilke oster det skal være… Noen ganger serveres denne bianca – altså uten tomatsaus. Tomatsausvarianten serveres noen ganger med èn sort oliven midt på pizzaen. Ostene er Stracchino, Fontina, Gorgonzola og Mozarella. Noen ganger bruker man Ricotta i stedet for en av de tre førstnevnte.

Ingrediensene vi bruker

På Pizzeria del Generale bruker vi bare ekte Italienske råvarer. Vi får varer hver tirsdag og disse varene blir flydd inn til landet hver mandag. Vårt varelager består av kokte og spekede skinker, ferske og spekede oster, et rikholdig utvalg av pølser, Tipo «00″ mel, olivenolje, grillede grønnsaker og mye mer. Alle råvarene holder meget høy kvalitet og gjør at vi klarer å gjennskape den rotekte Italienske smaken!

Forskjellige typer pizza

Det finnes mange typer pizza. Den opprinnelige pizzaen, Pizza Napoletana, er en variant som er noe tykkere og har noe mer fyll enn den vi serverer her på Pizzeria del Generale. Vår pizza ligner mer den som serveres i de fleste deler av Italia og blir gjerne kaldt Artisan Pizza. På Siscilia lager de en litt annen variant med tykkere bunn. Mange mener at det er denne som er opprinnelsen til Chicago Deep Pan pizzaen – ettersom veldig mange av utvandrerne fra Sicilia flyttet til nettopp Chicago.

Grandiosa er ikke pizza…

Oppskrifter

Vi avslører hele oppskriften til våre pizze her!

Ordbok

Norsk Italiensk Forklaring
Pizzaiolo Pizzabaker. En som baker pizza.
Pizze Èn pizza – to pizze heter det på Italiensk…
Cornicione Kanten på pizzaen – den uten saus.
Tomat Pomodoro
Pølse Salsicce
Skinke Prosciutto
Kokt Cotto
Speket Crudo
Brød Pane
Hvitløksdressing Condimento all’aglio
Honning Miele
Pinjekjerner Pinoli
Løk Cipolle
Sopp Funghi Steinsopp = Funghi Porcini
Artisjokkhjerter Carciofini
Salater Insalata
Iskrem Gelato